4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



(Program as of 31 May 2024)

WEEK AT A GLANCE

	4 June, Tuesday	5 June, Wednesday	6 June, Thursday	7 June, Friday
Morning Session (09:00–12:30)	ACEF Opening Plenary	ACEF Deep Dive Workshop Enabling Frameworks for Renewable Energy Multi-Lateral Power Trade	3 rd GMS ETTF Meeting at Discovery Suites Hotel	GMS/ASEAN Training on Electricity Market Principles at
Afternoon Session (14:00–5:30)	ACEF Plenary Thematic sessions (including regional power grids)	3 rd GMS ETTF Meeting at Discovery Suites Hotel	ACEF Southeast Asia Regional Session including ASEAN Power Grid (APG)	Discovery Suites Hotel
Evening Session (18:00–20:00)	ACEF Welcome Reception (open to registered participants)	ACEF Networking Reception (open to registered participants)		

3rd ETTF MEETING AGENDA

3" ETTF MEETING AGENDA		
DAY 1, 5 June 2024 (ETTF Committee Meeting)		
Time (Manila)	Item	
9:00 - 12:30	ACEF Deep Dive Workshop at ADB HQ	
	Enabling Frameworks for Renewable Energy Multi-Lateral Power Trade	
12:45–13:45	Welcome Lunch at Discovery Suites Hotel, 42 nd Floor, Columbus	
(60 mins)	* Note: participants will need to leave the ADB premises around 12:30 pm.	
	Zoom Link	
https://adb-org.	.zoom.us/j/95598565166?pwd=QnQ4ZzIIYUxwcGJYN3ljUXpJdHEwZz09	
	Meeting ID: 955 9856 5166	
Passcode: B9xC701w		
13:45–14:30	Opening Remarks by GMS Energy Transition Task Force (ETTF)	
(45 mins)	Chairperson (5 mins)	
	His Excellency Victor Jona, Under Secretary of State and the Chairperson of the	
	Third ETTF Committee Meeting, Ministry of Mines and Energy, Kingdom of	
	Cambodia	
	Walaama Damarka hy ADD (F mina)	
	Welcome Remarks by ADB (5 mins) Mr. Keiju Mitauhashi, Director, Regific and Southeast Asia Team, Energy Sector,	
	Mr. Keiju Mitsuhashi, Director, Pacific and Southeast Asia Team, Energy Sector Office, Sectors Group, ADB	
	omice, decidia dioap, ADB	
	Introduction of Country Delegates and Participants (5 mins)	
	min outside of outside years and randipulse (o mino)	
	Presentation and Adoption of the 3 rd ETTF Agenda	
	ETTF Chairperson (5 min)	
	, , ,	

4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



	DAY 1, 5 June 2024 (ETTF Committee Meeting)
Time (Manila)	Item
	ADB's Experiences in Regional Interconnection Projects in Central and South Asia Regions and Reflections for Southeast Asia Mr. Len George, Principal Energy Specialist, Emerging Areas, Energy Sector Office, Sectors Group, ADB (15 min)
14:30–14:45 (15 mins)	ADB's New Technical Assistance on GMS/ASEAN Power Grid and Power Market Development Ms. Hyunjung Lee, Senior Energy Economist, Pacific and Southeast Asia Team, Energy Sector Office, Sectors Group, ADB
14:45–15:30 (45 mins)	Country and Regional Updates By 20 May 2024, participants will provide quick updates from their respective countries or organizations about new strategy/policy/plan, new project/MOU/agreement, cross-border interconnection and power trade data, energy efficiency, green financing, issues, and challenges, etc. with regional significance to GMS Secretariat: Mr. Jeffrey Almera (jalmera@adb.org) with a copy to Ms. Hyunjung Lee (hilee@adb.org). The GMS Secretariat will compile country updates prior to the event, which will be presented by the Cambodia representative, as ETTF Chair country. 1. Summary of GMS Sector Update by Cambodia representative (15 min) 2. Laos-Thailand- Malaysia-Singapore (LTMS) Interconnection and its Prospect to be connected to the rest GMS countries Ms. Titiporn Sangpetch, Chief, Power System Connection and Cooperation Planning Department, EGAT (15 min) 3. ASEAN Power Grid Roadmap and Framework Agreement Ms. Shani Nadhilah, Senior Officer, ASEAN Power Grid, ASEAN Centre for
15:30–15:45 (15 mins)	Energy (ACE) (15 min) (TBC) Coffee / Tea Break
15:45–16:45 (60 mins)	 Development Partner Support for GMS and ASEAN Representatives of development partners will share highlights of their ongoing, planned, or potential support for GMS/ASEAN countries related to power trade, renewable energy and energy storage, energy efficiency, or green finance. DFAT: Mekong-Australia Partnership and study tour on green energy transition in Australia

4–7 June 2024

Mandaluyong City, Philippines



DAY 1, 5 June 2024 (ETTF Committee Meeting)		
Time (Manila)	Item	
	Mr. Grayson Heffner, Director, Utility Modernization and Power Trade,	
	USAID SPP	
16:45-17:00	Conclusion of Day 1	
(15 mins)		
18:00–20:00	ACEF Networking Reception at ADB	
(2 hours)	Open to all ACEF registered participants	

DAY 2, 6 June 2024 (ETTF Committee Meeting)		
Time (Manila)	Item	
	Zoom Link	
https://adb-org.zo	oom.us/j/99825758348?pwd=US9GZVhNenp6aDFDVURuSFhsbC9vZz09	
	Meeting ID: 998 2575 8348	
	Passcode: VBbwS869	
08:30-08:45	Overview of Day 2	
(15 mins)		
08:45–09:45	Regional Power Trade Work Stream	
(60 mins)	Speakers will give a brief presentation on assigned topic and participants	
	will discuss and agree on next steps.	
	 Priority interconnection projects Financing models for interconnection projects 	
	Financing models for interconnection projects Representations and a second projects Representations are a second projects.	
09:45–10:00	Coffee / Tea Break	
(15 mins)		
10:00–10:40	Energy Efficiency Work Stream: Draft Work Plan and Next Steps	
(40 mins)	Ms. Architrandi Priambodo, Senior Energy Specialist, Pacific and Southeast Asia	
10.10.11.10	Team, Energy Sector Office, Sectors Group, ADB	
10:40–11:10	Technology Capacity Building Work Stream: Key Technology and	
(30 mins)	Regulatory Issues on Regional Power Market Development and Draft Capacity Building Program for 2024 and 2025.	
	Mr. Joao Aleluia, Energy Specialist, Pacific and Southeast Asia Team, Energy	
	Sector Office, Sectors Group, ADB	
11:10–11:40	1. GMS Regional Investment Framework (RIF) 2025-2027 GMS	
(30 mins)	Program Update	
	Ms. Pinsuda Alexander, Economist (Regional Cooperation), Regional Cooperation and Integration Unit, Southeast Asia Department, ADB	
	Cooperation and integration onit, Southeast Asia Department, ADB	
	2. Draft GMS Energy Strategy	
	Ms. Hyunjung Lee, Senior Energy Economist, Pacific and Southeast Asia	
	Team, Energy Sector Office, Sectors Group, ADB	
11:40–12:00	Closing of the 3 rd ETTF Meeting	
(20 mins)	ETTF Chair Meeting Recap and Next Steps Closing remarks from each country.	
12:00–13:00	Closing remarks from each country Lunch Break at Discovery Suites Hotel, 42 nd Floor, Columbus	
(60 mins)	Lunch break at biscovery duites floter, 42 1 1001, Columbus	
(55 111115)	.l	

4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



DAY 2, 6 June 2024 (ACEF Southeast Asia Regional Sessions) Asian Development Bank Headquarters		
Time (Manila)	Item	
14:00–17:30	 ACEF Southeast Asia Regional Sessions 2:00–3:30: ASEAN Power Grid (APG): Powering ASEAN's Green Future 4:00–5:30: Driving Energy Transition and Decarbonization in Southeast Asia 	

4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



DAY 3, 7 June 2024 (ETTF Training Workshop) Discovery Suites Hotel, 42nd Floor, Columbus

This Electricity Market Executive Course will be delivered by <u>Dr. Mark Thurber</u> from the <u>Program on Energy and Sustainable Development (PESD) at Stanford University</u>. Over the period from 20-30 May, participants will be given access to four e-learning modules developed at PESD, on "Fixed and Variable Costs", "Basics of Offering into Wholesale Electricity Markets", "Pay-As-Bid versus Uniform-Price Auctions", and "Unilateral Market Power". Participants are required to complete each of these modules on their own. This is mandatory for all delegates from GMS ETTF members and ASEAN partners.

Time (Manila) Item

Zoom Link

https://adb-org.zoom.us/j/99422094572?pwd=bklUWGhPQ0lnVWFyMU1pQ1ExckhBZz09

Meeting ID: 994 2209 4572 Passcode: 1ecg22Bs

Passcode: 1ecg22Bs		
Time (Manila)	ltem	
8:15 – 8:45	Introduction of the Capacity Building Program on Electricity Market –	
(30 mins)	Asian Development Bank and ADB Institute (ADBI)	
8:45 – 10:00	Training Session 1: Uniform-Price Auctions and Unilateral Market Power	
(75 mins)	In this first session, we cover the basics of how generating companies offer into wholesale electricity markets with uniform-price auctions, where the market-clearing price is paid to all units that run. Workshop participants, playing gencos, explore how and when they can exercise unilateral market power through their offers.	
10:00 – 10:15 (15 mins)	Coffee / Tea Break	
10:15 – 11:00 (45 mins)	Training Session 2: Pay-As-Bid Auctions	
	Why are uniform-price auctions near universal in wholesale electricity markets, when they require paying the market-clearing price even to units whose marginal costs are significantly lower than this price? Wouldn't ratepayers seem to benefit from using a "pay-as-bid" approach instead? We run a market with a pay-as-bid auction to investigate this question.	
11:00 – 12:00 (60 mins)	Training Session 3: Understanding Transmission Constraints	
	Transmission constraints can cause congestion on the grid, limiting how many gencos can compete to supply electricity at a particular location. Transmission becomes even more important with the introduction of significant quantities of variable energy resources. In this session we explore how congestion causes locational marginal prices (LMPs) to vary across the network and influences the ability of suppliers to exercise unilateral market power.	

4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



DAY 3, 7 June 2024 (ETTF Training Workshop) Discovery Suites Hotel, 42nd Floor, Columbus

This Electricity Market Executive Course will be delivered by <u>Dr. Mark Thurber</u> from the <u>Program on Energy and Sustainable Development (PESD) at Stanford University</u>. Over the period from 20-30 May, participants will be given access to four e-learning modules developed at PESD, on "Fixed and Variable Costs", "Basics of Offering into Wholesale Electricity Markets", "Pay-As-Bid versus Uniform-Price Auctions", and "Unilateral Market Power". Participants are required to complete each of these modules on their own. This is mandatory for all delegates from GMS FTTE members and ASEAN partners.

from GMS ETTF members and ASEAN partners.		
Time (Manila)		
12:00 – 13:00	Lunch break	
(60 mins)	Tanining Consider As Femanal Contracts in Floridality Madesta	
13:00 – 14:00 (60 mins)	Training Session 4: Forward Contracts in Electricity Markets	
(OO ITIIITS)	Fixed-price, fixed-quantity forward contracts play a crucially important, but not widely understood, role in electricity markets. Many electricity market problems (and notably the California Electricity Crisis of the early 2000s) can be traced in part to a failure to ensure that generating companies hold fixed-price forward commitments for most of their energy supply. Once gencos have sold forward contracts, they no longer have the incentives to exercise unilateral market power that were demonstrated in the previous sessions. We show how this works in a game where gencos are pre-assigned forward contract positions.	
14:00 – 15:00 (60 mins)	Training Session 5: Impact of Variable Energy Resources on Electricity Markets	
	Intermittent renewable resources like wind and solar can increase wholesale electricity price volatility and alter the economics of dispatchable units in the market. We run a market with high shares of wind and solar to explore these effects and illustrate the "resource adequacy" problem.	
15:00 – 15:15 (15 mins)	Coffee / Tea Break	
15:15 – 16:30 (75 mins)	Training Session 6: Ensuring Resource Adequacy with High Shares of Wind and Solar through Interconnection	
	When renewable energy incentives push large quantities of new zero-marginal-cost capacity into the energy mix, there is a risk that dispatchable units may be retired for economic reasons, even as their energy becomes crucial in times of low wind and solar output. We play a market game in which forward contracts for all of the expected demand are auctioned off as part of a "long-term resource adequacy mechanism" that can help avoid the resource adequacy issues seen in previous sessions.	

4–7 June 2024 Mandaluyong City, Philippines



DAY 3, 7 June 2024 (ETTF Training Workshop) Discovery Suites Hotel, 42nd Floor, Columbus

This Electricity Market Executive Course will be delivered by <u>Dr. Mark Thurber</u> from the <u>Program on Energy and Sustainable Development (PESD) at Stanford University</u>. Over the period from 20-30 May, participants will be given access to four e-learning modules developed at PESD, on "Fixed and Variable Costs", "Basics of Offering into Wholesale Electricity Markets", "Pay-As-Bid versus Uniform-Price Auctions", and "Unilateral Market Power". Participants are required to complete each of these modules on their own. This is mandatory for all delegates from GMS ETTF members and ASEAN partners.

Tion one 2111 monitore and No2111 paralerer	
Time (Manila)	Item
16:30 – 16:45 (15 mins)	Closing of the Training We host a discussion and Q&A session about how the principles demonstrated in the workshop simulations apply to real-world electricity markets.
16:45 – 17:00 (15 mins)	Certificate Ceremony We organize a certificate ceremony to award certificates to participants who successfully complete the e-learning modules and the training workshop.